A sóbarlang játszó részén található só étkezési minőségű, s mint ilyen, teljesen ártalmatlan a gyerekekre.

Nincs fertőzés, felülfertőződés veszély sem, hiszen a kezelések alatt beporlasztott só szinte azonnal reakcióba lép a levegőben található mikroorganizmusokkal és a fentebb ismertetett módon dehidratálja azokat.

Ennélfogva a sóbarlangban kisebb az esély arra, hogy a gyermek más gyerekektől cseppfertőzéssel megfertőződik, mint akár otthon, akár a gyermekorvosi váróban.

Noha a barlang látogatása mindezek ellenére fertőző állapotban ellenjavallt, aki biztosra szeretne menni, annak azt ajánljuk, hogy a kevéssé frekventált hétköznap napközbeni, illetve kora délutáni időpontokban látogassa a barlangot, mivel ilyenkor kis szerencsével akár egyedül is lehet. J

Gyermekes vendégeinknek javasoljuk, hogy hozzanak váltózoknit gyermekeiknek, mivel így teljesebben élhetik meg a talpuk alatti szikrázó sót, közvetlenebb az élmény. Nagyon fontos, hogy a homokhoz hasonlóan a só is mindenhol megtapad a gyermek bőrén vagy ruháján, ezért – noha a só nem hagy foltot és könnyen leporolható – érdemes játszó-, illetve váltóruhát hozni.

SÓBARLANGUNK JÓ HATÁSAI A GYEREKEKNEK

A légúti fertőzésekre leginkább a már közösségbe járó kisgyermekek hajlamosak körülbelül kisiskolás korig, mivel a légúti védekező rendszereik az életkorukból adódóan még nem elég fejlett. Mivel jelentős időt töltenek egymás közelében, ún. közeli kontaktusban, játékok tárgyak adása, vétele, (kisebb korosztályban szájhoz emelés), így a baktériumokat, vírusos fertőzéseket is könnyedén átadják egymásnak, mindehhez járul a higiénia elégtelensége (nem elég gyakran vagy nem elég hatékonyan mosnak kezet). Sokszor az is előfordul, hogy a szülők más irányú elfoglaltsága, a munka kényszere miatt a gyerekek nem egészen gyógyultan térnek vissza a közösségekbe, náthásak, köhögnek. Ez azon túl, hogy a gyermek szervezete számára megterhelő, fertőzésveszélyt jelent a többiek számára is.

A leggyakoribb megbetegedés időszak októbertől-márciusig a nátha, illetve az ebből kialakuló hörghurut (bronchitis), amely valójában a hörgők, felső légutak heveny gyulladását jelenti, és jellemzően száraz, nehezen felszakadó váladékkal járó köhögéssel, orrfolyással jár.

A sóbarlang nagy koncentrátumban jelen lévő, negatív töltésű só-ionjainak belélegzésével ezek a mikroorganizmusok viszonylag gyorsan elpusztulnak, a nyálkahártya megtisztul, és a gyulladás megszűnik. A sóterápia további előnye, hogy hatását közvetlenül a légúti betegség gyökerénél fejti ki: a gyulladást szünteti meg mindenféle káros hatás nélkül.

A száraz só-aeroszol terápia kifejezetten ajánlott az alábbi betegségek esetén:

asztma
allergia
arcüreggyulladás
krupp
megfázás
nátha
fülgyulladás
torokgyulladás
hörghurut
tüdőgyulladás
influenza

Fontos tudnunk, hogy a sóterápia használható prevencióra, de akár utókezelésre, mivel hatékony, természetes alapú, mellékhatásoktól mentes gyógymód.