A himalája só előnyei
2016 02 11.

A só a Föld éltető eleme. Megtalálható a tengerben, szárazföldön és a vérünkben is. A benne található ásványi anyagok nélkülözhetetlenek minden életforma számára. A himalája sónak számos bizonyított előnye ismeretes. Ezek közül ragadtunk ki néhányat. Íme:

kordában tartja a vérnyomást (A Himalája só fontos szerepet játszik a vérnyomás és a szívritmus szabályozásban.)
normalizálja a vércukorszintet (Kiegészítő terápiaként az ivókúra segít, hogy csökkentsük a gyógyszeradagokat ill. az inzulin mennyiségét.)
energizálja a test sejtjeit
javítja a tápanyagok felszívódását (A Himalája só serkenti az anyagcserét.)
segít a gyomorégés ellen (A só bevitel leköti a gyomorsavat.)
tisztítja az orr melléküreget, nyálkahártyát, segít az allergia ellen (Használja a speciálisan erre a célra kialakított orrmosó kerámia kancsót a szennyeződések eltávolítására.)
segít az alvásproblémákon (Himalája sópárna felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Használata csökkenti a reggeli tüsszögést, száraz
köhögést.)
köhögést csillapító hatású és enyhíti az asztmás tüneteken (A Himalája só természetes antihisztamin, hatása az inhalációs-sprayel egyenértékű, de nincsenek mellékhatásai.)
gyulladáscsökkentő pl. fülfájás esetén (Használjon sütőben felmelegített sópárnát vagy a felmelegített sót tegye zokniba és helyezze a fülére.)
megelőzi a visszerek kialakulását
köszvény (Az elsavasodott szervezetben a húgysav kikristályosodik, és lerakódik. A Himalája só megbontja a molekulakapcsolatokat ezáltal segít felszakítani a lerakódásokat.)
anti-stressz hatású
segíti a vesékek a méregtelenítésében
erősíti a csontokat (A himalája só közel fél száz nyomelemet tartalmaz, amely a szervezet számára nélkülözhetetlen.)
hatásos herpesz ellen (A só vírusölő hatása külsőleg járul hozzá a gyors javuláshoz, belsőleg pedig erősíti az immunrendszert.)
segít az izzadságszag eltüntetésében
ekcéma ellen (A Himalája sóterápia látható és gyors eredményt tud hozni, amennyiben kombináltan használják a táplálkozási szokások megváltoztatásával pl. finomliszt és cukor mellőzésével.)
jó szemszárazság ellen (Szemöblítés 1%-os sóoldattal naponta 2-3 alkalommal az erre a célra kialakított szemfürdőkád segítségével.)
segít a fejfájás és koncentrációs zavarok megszüntetésében
köszvény, húzódás, ficam, rándulás és artritis esetén a hűtőben lehűtött hideg sópárna jó hatással lehet az érintett területre.


Sóbarlangunkról
2016 02 11.

Sógenerátor

Az egyik legfontosabb tényező a sóbarlang levegőjének sótartalma. A speciális berendezés a különleges ionizált sót mikroméretű szemcsékre darálja, és befújja az adott légtérbe. Ezt az ún. száraz aeroszolt lélegzik be a gyógyulni vágyók.

Sótartalom

Ha túl alacsony a sótartalom, a kezelés nem használ. Ha túl magas a sókoncentráció, akkor akár ártalmas is lehet a kezelés. Mivel pedig a befújt só rövid időn belül leülepszik, speciális lézeres műszerekkel folyamatosan mérjük a levegő sótartalmát, hogy mindig az orvosilag igazolt optimális értéken legyen.

Páratartalom

A levegő páratartalmát alacsony értéken tartjuk, mert így a sószemcsékhez nem kötődik hozzá a nedvesség, így nem tapadnak le a felső légutakban. Ettől tudnak sokkal mélyebbre hatolni a tüdőben a sószemcsék, és így tudják igazán kifejteni gyógyító hatásukat.

Szellőztetés

Kritikus fontosságú, hogy a betegek által kiköhögött baktériumokat, vírusokat eltávolítsuk a sóbarlang levegőjéből. Ezért szükséges, hogy a sóbarlang levegője rendszeresen kicserélhető legyen. Enélkül senki sem tudja garantálni, hogy a levegőben lebegő sórészecskék valóban elpusztítottak minden bajkeverő kórokozót.


Sójátszóház gyerekeknek
2016 02 11.

A sóbarlang játszó részén található só étkezési minőségű, s mint ilyen, teljesen ártalmatlan a gyerekekre.

Nincs fertőzés, felülfertőződés veszély sem, hiszen a kezelések alatt beporlasztott só szinte azonnal reakcióba lép a levegőben található mikroorganizmusokkal és a fentebb ismertetett módon dehidratálja azokat.

Ennélfogva a sóbarlangban kisebb az esély arra, hogy a gyermek más gyerekektől cseppfertőzéssel megfertőződik, mint akár otthon, akár a gyermekorvosi váróban.

Noha a barlang látogatása mindezek ellenére fertőző állapotban ellenjavallt, aki biztosra szeretne menni, annak azt ajánljuk, hogy a kevéssé frekventált hétköznap napközbeni, illetve kora délutáni időpontokban látogassa a barlangot, mivel ilyenkor kis szerencsével akár egyedül is lehet. J

Gyermekes vendégeinknek javasoljuk, hogy hozzanak váltózoknit gyermekeiknek, mivel így teljesebben élhetik meg a talpuk alatti szikrázó sót, közvetlenebb az élmény. Nagyon fontos, hogy a homokhoz hasonlóan a só is mindenhol megtapad a gyermek bőrén vagy ruháján, ezért – noha a só nem hagy foltot és könnyen leporolható – érdemes játszó-, illetve váltóruhát hozni.

SÓBARLANGUNK JÓ HATÁSAI A GYEREKEKNEK

A légúti fertőzésekre leginkább a már közösségbe járó kisgyermekek hajlamosak körülbelül kisiskolás korig, mivel a légúti védekező rendszereik az életkorukból adódóan még nem elég fejlett. Mivel jelentős időt töltenek egymás közelében, ún. közeli kontaktusban, játékok tárgyak adása, vétele, (kisebb korosztályban szájhoz emelés), így a baktériumokat, vírusos fertőzéseket is könnyedén átadják egymásnak, mindehhez járul a higiénia elégtelensége (nem elég gyakran vagy nem elég hatékonyan mosnak kezet). Sokszor az is előfordul, hogy a szülők más irányú elfoglaltsága, a munka kényszere miatt a gyerekek nem egészen gyógyultan térnek vissza a közösségekbe, náthásak, köhögnek. Ez azon túl, hogy a gyermek szervezete számára megterhelő, fertőzésveszélyt jelent a többiek számára is.

A leggyakoribb megbetegedés időszak októbertől-márciusig a nátha, illetve az ebből kialakuló hörghurut (bronchitis), amely valójában a hörgők, felső légutak heveny gyulladását jelenti, és jellemzően száraz, nehezen felszakadó váladékkal járó köhögéssel, orrfolyással jár.

A sóbarlang nagy koncentrátumban jelen lévő, negatív töltésű só-ionjainak belélegzésével ezek a mikroorganizmusok viszonylag gyorsan elpusztulnak, a nyálkahártya megtisztul, és a gyulladás megszűnik. A sóterápia további előnye, hogy hatását közvetlenül a légúti betegség gyökerénél fejti ki: a gyulladást szünteti meg mindenféle káros hatás nélkül.

A száraz só-aeroszol terápia kifejezetten ajánlott az alábbi betegségek esetén:

asztma
allergia
arcüreggyulladás
krupp
megfázás
nátha
fülgyulladás
torokgyulladás
hörghurut
tüdőgyulladás
influenza

Fontos tudnunk, hogy a sóterápia használható prevencióra, de akár utókezelésre, mivel hatékony, természetes alapú, mellékhatásoktól mentes gyógymód.


MÉG MINDIG A SÓBARLANGRÓL
2016 02 11.

A száraz sóterápia kiválóan alkalmazható megelőzésre vagy gyógyításra

a tavasztól őszig (március-október) tartó “allergia-szezonban”,
a téli (november-február) influenzajárvány során,
az immunrendszer erősítésére egész évben,
megelőzés céljából bármikor.

Allergia, asztma és hörghurut esetén az egyik leghatékonyabb módszer a száraz sóterápia!

A sóterápia hatékony önálló vagy kiegészítő gyógymód lehet az alábbi betegségek esetén:
Betegség Javaslat a kezelésre
Allergia (szénanátha, ekcéma stb.) Javasolt az allergiás szezon előtt 1 hónapig, heti 3-4 alkalommal látogatni a sóbarlangot. Tanácsos a kezelést évente kétszer megismételni.
Asthma bronchiale (asztma) Tünetmentesség eléréséhez évente kétszer 18-24 alkalom a javasolt, szinten tartáshoz heti 1-2 alkalom is elegendő.
Hörghurut 12-18 alkalom, hetente legalább 3-4-szer
Megfázás 10-12 alkalom, hetente legalább 3-4-szer
Influenza 12-18 alkalom, hetente legalább 3-4-szer
Krupp 18-24 alkalom, hetente legalább 3-4-szer
Mandulagyulladás 12-18 alkalom, hetente legalább 3-4-szer
Tüdőgyulladás 18-24 alkalom, hetente legalább 3-4-szer
Középfülgyulladás 10-12 alkalom, hetente legalább 3-4.ó-szer
Arcüreggyulladás 12-18 alkalom, hetente legalább 3-4-szer
Nátha, torokgyulladás 6-12 alkalom, hetente legalább 3-4-szer
Ízületi gyulladás, reuma 18-24 alkalom, évente kétszer. Tünetmentesség elérése után a szinten tartáshoz heti 1-2 alkalom is elegendő
COPD 18-24 alkalom, évente kétszer. Tünetmentesség elérése után a szinten tartáshoz heti 1-2 alkalom is elegendő
Dohányzás okozta köhögés 18-24 alkalom, évente kétszer. Tünetmentesség elérése után a szinten tartáshoz heti 1-2 alkalom is elegendő
Immunrendszer erősítése Heti 1-2 alkalom
Krónikus stressz és kimerültség 12-18 alkalom, évente kétszer. Tünetmentesség elérése után a szinten tartáshoz heti 1-2 alkalom is elegendő

 

A sóterápiát javasolt kúraszerűen akut állapotban naponta, de legalább heti 3-4-szer alkalmazni.

Egy alkalommal 60 percet érdemes eltölteni a barlang sós levegőjén.

A kúrát érdemes néhány hónap után megismételni.

Tünetmentesség esetén, a szinten tartáshoz jellemzően heti egy-két alkalom is elegendő.

Fontos megjegyezni, hogy a terápia szelíd, alapvetően mellékhatásoktól mentes, így túlzásba nem lehet vinni.


Nem szabad elhagyni a sót!
2016 02 11.

Mi történik, ha nem fogyasztunk elég nátriumot?

Az előző évszázad harmincas éveiben általánosan elfogadott tény volt, hogy a testnek szüksége van a nátriumra a működéshez, de senki sem végzett kutatómunkát azzal kapcsolatban, hogy mi történik, ha az étrendből eltávolítják ezt. A kilencvenes évek elején elvégezték. Ha nincs ideje elolvasni a teljes cikket, összefoglaljuk: okkal végezték el csak egyszer ez a kísérletet. Ne hagyja el a sót, soha, ha egy módja van rá!

Testünk só iránti vágyát nem kell sokat magyarázni, azt már megtapasztalhattuk, hogy izzadtságunk és könnyeink is sót tartalmaznak. Azt is tudjuk, hogy a konyhasó a nátrium miatt fontos testünknek, de azt eddig még senki sem vizsgálta, hogy mi történik akkor, ha testünk nátriumszintje drasztikusan csökken. Robert McCance, a University of Cambridge kísérleti orvostani professzora ezen témában végzett kísérleteket négy önkéntessel.

Első körben kivonta a sót szervezetükből: több napon át ültek hőlámpákkal körbevéve, izzadtságukat pedig gondosan felitatták. Étrendjükben háromszor átfőzött zöldségek szerepeltek, különlegesen elkészített kenyérfélével és szintetikus tejjel.

Nem hangzik túl ízgazdagnak, de ez az adott helyzetben nem is volt probléma, ugyanis az önkéntesek egy idő után teljesen elvesztették étvágyukat és ízérzékelésüket is. Ha éreztek is erős ízeket, azok csak visszatetszőek voltak: elmondásuk szerint a hagymának olyan íze volt, mint az édes zsírnak, más ételekből és a cigarettából pedig nem is éreztek semmit.

Mennyi a normális napi sóadag?


Aztán az önkéntesek annyira kimerültek, hogy enni sem tudtak. Nátriumszintjük tovább zuhant, s míg az életfunkcióik remekül működtek, vérük besötétült és besűrűsödött. A kísérlet 10 nap után ért véget: a résztvevők ezek után újra kaptak sós ételt. Meglepő és szerencsés módon ennek hatására perceken belül visszatért az ízérzékelésük, amitől még boldogabbak lettek, mint attól, hogy végre hátuk mögött tudhatják kimerültségüket.

A nátriumhiány ennél viszont lehet komolyabb is. A hyponatremia néven is ismert állapot hatására testünk sejtjei nem képesek vízfelvételüket szabályozni, teljesen megszívják magukat és feldagadnak. Ennek hatására az említett kimerültség mellett fejfájást, hányást, zavarodottságot, ingerlékenységet, izomgyengeséget tapasztalhatunk, rosszabb esetben önkéntelen izomremegéseket, rángásokat is, valamint kómába is eshetünk.

forrás: http://www.hazipatika.com


Miért is jó a sóbarlang?
2016 02 11.

A népi gyógyászatban is köztudott, hogy a sós levegő jótékony hatással van bőr- és légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésére. A német sóbarlangokban folytatott vizsgálatok hasonló sikerekről számolnak be: a köhögés, az asztma, a szénanátha, az alvási zavarok, az allergiák, a neurodermitisz és más szervi betegségek rendkívül jól reagálnak egy többhetes sóbarlang kúrára. A tanulmányok megdöbbentő felfedezése volt, hogy a betegségek gyors javulása mellett a sóbarlang sópárás levegőjének pozitív hatása sokaknál a kúrát követően még több hónapig is észlelhető volt, ezért a sóbarlang-kúra a megelőzésben, prevencióban is kiemelkedő jelentőségű lehet. 

A só természetes antihisztamin, tisztítja a tüdőt, a hörgőket és segít a slejm felszakításában, lágyítja, felbontja a viszkózus váladékot, nyálkát a tüdőben. A só szükséges a hurut és az arcüreg lerakódásainak felszakításához, és a sóterápiával közvetetten erősíthető az immunrendszer is.
A sótéglák puszta jelenléte azonban nem feltétlenül vezet a légúti betegségek javulásához! Ehhez elengedhetetlen a só jelenléte a belélegzett levegőben is, hiszen csak így tudja feloldani a letapadt nyálkát a légutakban, hörgőkben, tüdőben. Ezért a Sóbarlangban egy kerámiamembrános párásító készülék, úgynevezett ionizátor segítségével a levegőbe telített sós vizes oldatot porlasztunk.

A sóbarlang másik pozitív hatása a himalája sótéglák narancsos színének köszönhető. A himalája sótéglák erős színterápiás hatással bírnak: a hátulról megvilágított himalája só barátságos, narancssárga fénye olyan biokémiai változást idézhet elő, amely elűzi a depressziót, pesszimizmust. A narancssárga a boldogság, öröm színe, nem hiába viselik a buddhista szerzetesek is ezt az árnyalatot.
A Sóbarlangban kényelmes nyugágyakon, puha pléddel betakarózva töltődhetünk fel testileg és lelkileg, miközben a háttérben meditatív zene szól, mely segít az ellazulásban, a stressz oldásában.