Sógenerátor

Az egyik legfontosabb tényező a sóbarlang levegőjének sótartalma. A speciális berendezés a különleges ionizált sót mikroméretű szemcsékre darálja, és befújja az adott légtérbe. Ezt az ún. száraz aeroszolt lélegzik be a gyógyulni vágyók.

Sótartalom

Ha túl alacsony a sótartalom, a kezelés nem használ. Ha túl magas a sókoncentráció, akkor akár ártalmas is lehet a kezelés. Mivel pedig a befújt só rövid időn belül leülepszik, speciális lézeres műszerekkel folyamatosan mérjük a levegő sótartalmát, hogy mindig az orvosilag igazolt optimális értéken legyen.

Páratartalom

A levegő páratartalmát alacsony értéken tartjuk, mert így a sószemcsékhez nem kötődik hozzá a nedvesség, így nem tapadnak le a felső légutakban. Ettől tudnak sokkal mélyebbre hatolni a tüdőben a sószemcsék, és így tudják igazán kifejteni gyógyító hatásukat.

Szellőztetés

Kritikus fontosságú, hogy a betegek által kiköhögött baktériumokat, vírusokat eltávolítsuk a sóbarlang levegőjéből. Ezért szükséges, hogy a sóbarlang levegője rendszeresen kicserélhető legyen. Enélkül senki sem tudja garantálni, hogy a levegőben lebegő sórészecskék valóban elpusztítottak minden bajkeverő kórokozót.